JUSSI TWOSEVENL.e.p.i.d.o.p.t.e.r.a. 26.4.2025 – 18.5.2025

L.i.m.e.n.i.t.i.s. p.o.p.u.l.i. u.r.b.i.s. / L-I-M-E-N-I-T-I-S P-O-P-U-L-I U-R-B-I-S, 2025
164 x 220cm, spray ja akryyli kankaalle / 202 x 270 x 18cm, maalattu ohutvaneri, MDF ja teräs

Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen perhosten lajimäärä on kasvanut peräti yli 150 lajilla eli selvästi yli 5 %. Tämä selittyy ensisijaisesti ilmaston lämpenemisestä, jonka seurauksena kasvukausi pidentynyt ja kasvukauden lämpökauden lämpösumma kohonnut. Samalla osa pohjoisista lajeista on vetäytynyt yhä pohjoisemmaksi ja niiden elintila kapenee koko ajan. Perhoset ovat ehkä herkimmin ja voimakkaimmin ilmastonmuutokseen reagoiva eliöryhmä ja siksi erinomainen indikaattoriryhmä seurattaessa ilmastonmuutosta aiheutuvia vaikutuksia.1

L.e.p.i.d.o.p.t.e.r.a. - näyttelyssäni uudet, kuvitteelliset perhoslajit ovat muokkautuneet osaksi urbaania ympäristöämme. Näyttelyn hauraat hyönteiset ovat muutakin kuin vain kauniita keveyden ja vapauden symboleita. Ne merkitsevät paremminkin muutosta ja uusiutumista. Tarkoittaako rakennetun ympäristön sulautuminen osaksi perhosia sitä, että ne pystyvät sopeutumaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, vai sitä, että meille tutut ja tärkeät lajit tulevat häviämään? Minkälainen tulevaisuus meitä odottaa, kuka meistä sopeutuu, kuka häviää?

Olen maalannut teoksiani sabluunoiden avulla jo yli 15 vuoden ajan. Maalaustekniikassani valmistan oman sabluunan jokaiselle sävylle ja maalaan nämä kerroksittain. Nyt olen kääntänyt tämän tekniikan myös kolmiulotteiseen muotoon. Samaan tapaan kuin valmistaisin sabluunat maalauksille, valmistankin sabluunoiden muodostamalle sävylle oman materiaalipinnan, jotka on mahdollista asettaa syvyyssuunnassa eri etäisyyksille toisistaan.

Maalausteni esittäminen kolmiulotteisessa ja veistoksellisessa muodossa on ollut minulla mielessä jo vuosia ja erilaisten kokeilujen kohteena. Veistoksellisissa teoksissa minua kiehtoo uusi ulottuvuus, joka avaa teoksilleni uusia tulkintoja ja näkökulmia. Tarkoituksenani on antaa katsojalle mahdollisuus päästä katsomaan teosteni sisälle ja kolmiulotteisuus paljastaa esimerkiksi perhoshahmon todellisen rakenteen. Löytyykö näin teoksista myös jotain odottamatonta, kuten merkit ihmisen muokkaamasta ympäristöstä? Tästä juontuukin teosten sanoma; ihmisten ja luonnon välisestä suhteesta, ja ihmisten halusta hallita luontoa. Muodostuuko teoksen paloista täydellinen perhonen, vai tulisiko jotain tehdä toisin, että elämä olisi kestävää?

Jussi TwoSeven

[1] http://www.perhostutkijainseura.fi/fi/Perhoset.html


 
 
 
 
 
top